От: | VladiCh | ||
Дата: | 17.05.20 00:12 | ||
Оценка: |
Нормально, да? Есть поправка по которой все что вызывает рак не должно аппрувиться FDA (принята в 1958 если что), но все что было одобрено до принятия этой поправки, оказывается есть можно.A 1958 amendment to the Food, Drug and Cosmetic Act prohibits the Food and Drug Administration from approving food additives that are linked to cancer, but an agency spokeswoman said that many substances that were in use before passage of the amendment, known as the Delaney amendment, are considered to have had prior approval and “therefore are not regulated as food additives.”
Azodicarbonamide, or ADA, which is used as a whitening agent in cereal flour and as a dough conditioner, breaks down during baking into chemicals that cause cancer in lab animals. It is used by many chain restaurants that serve sandwiches and buns.
Azodicarbonamide, also known as the “yoga mat chemical” because it is often also found in foamed plastics, like mats and the soles of shoes. It is a whitening agent that has been banned in the EU since 2005, and in other areas, including Australia and Singapore. While the chemical itself, researchers say, is relatively harmless when consumed in small doses, the World Health Organization linked it to asthma and allergies if directly inhaled. Furthermore, it can break down during the baking process into two other compounds, semicarbazide and urethane. Semicarbazide, according to the Centers for Science in the Public Interest, caused cancers of the lung and blood vessels in mice, but poses a negligible risk to humans. Urethane is a recognized carcinogen by the National Toxicology Program, in association with the Department of Health and Human Services.
Могу добавить, что эта хрень в России также запрещена — https://moluch.ru/archive/241/55784/В Америке азодикарбонамид (известный как АДА) традиционно считают безопасным — он используется для выпечки булочек в сетях быстрого питания Subway, KFC, McDonalds, Бургер Кинг, кафе Starbucks, Данкин Донатс, а также тостового хлеба (с мякишем, как вата), хотя азодикарбонамид не используется отделениями “СабВэй” ни в Европейском союзе, ни в Великобритании, ни в Австралии.
В России широкое использование AДA в пищевой (прежде всего в хлебопекарной) индустрии наблюдалось вплоть до 2008 года.
В 2008 году АДА был исключен из списка официально разрешенных добавок новой редакцией СанПиН (СанПиН 2.3.2. 2364 –08).